Hopp til innhold

Oppskrifter

Nålebinding - veve med nål og tråd

Nålebinding er en primitiv teknikk - alt du trenger er en trådstump og en grov nål i bein eller tre. Og din egen tommeltott. Både nålen og tråden kan du lage selv - eller kjøpe ferdig.

Men ikke vær så eplekjekk som jeg var ved første forsøk! Jeg satte meg ned med en bok om nålebinding, og haugen av mislykkete forsøk bare vokste foran meg... Her er heftet jeg ønsket meg da jeg begynte med dette:

Innhold:

  • Begynne - felles for alle
  • To-plukk
  • Binde rundt, øke, felle, vottetopp, luetopp
  • Skjøte tråden
  • Gradert avslutning, gradert begynnelse
  • To-plukk med vri
  • To-plukk med to på tommelen
  • Tre-plukk med vri og flettekant

Heftet med hele kurset er til salgs i nettbutikken til Leine Merino.

Nålen vandrer i sirkler, opp og ned gjennom tidligere sting og omganger - som tiden vandrer gjennom timer, dager og år. Det er lett å bli filosofisk av denne vakre teknikken, og lærer du først en variant, er det lettere å lære flere. Resultatet minner om linjeornamentikk, så det er ikke så rart at nålebinding først og fremst assosieres med vikingtiden.

Noen teknikker er løse, noen fastere. Nålebinding blir fint når man tover det, men er teknikken du har valgt tykk og stødig nok er toving ikke nødvendig. Hvordan en teknikk vil fungere kommer an på to ting: garnet du velger og tommeltotten du har fått utlevert. Jeg har brukt 3-tråden Leine Merino i alle beskrivelsene, men 2-trådet og 4-trådet garn egner seg også godt.

Nålebinding kan ikke rekkes opp, så gi deg selv en raus tabbekvote. Lykke til!

Oppskrifter

Å lage oppskrifter i nålebinding er egentlig umulig. Hvorfor? Fordi tommeltotten er et individuelt redskap! Du kan ikke bytte den i et nummer større eller mindre, som du kan med strikkepinner. Hver enkelt håndverker må finne sin egen måte å gjøre det på. Det jeg kan gjøre, er å beskrive min måte å gjøre det på, så vil din måte sannsynligvis ikke være så veldig annerledes.

Ta mål av deg selv og tegn en mal for plagget du vil lage.

Standardmål
Mål på ferdige votter (cm):

  4-6 år 8-10 år 12-16 år Herre
Lengde 17 22 25 28
Bredde 7,5 9 10 12
Lengde tommel 4,5 5,5 6 8
Bredde tommel 3,5 4 5 5,5

Lag hull til tommeltotten omtrent midt på lengden av votten.

Mål på ferdige luer (cm):

3 mndr 36 4 år 44
6 mndr 38 6 år 46
1 år 40 Dame 52-55
2 år 42 Herre 56-58

Justering for vask og toving
Det ferdig plagget kan strekke seg litt i vask, og krymper ved toving. Skal du tove vottene, er hovedregelen at du legger til 10 % på bredde og lengde. Men dette varierer fra teknikk til teknikk, se omtalen av teknikken. Det varierer også etter hvor løst du binder, hvor hardt du tover, garnet du velger osv.

Jeg bruker oftest bomullsprogram på 40 grader. Noen overraskelser kan det dessverre bli om man tover i maskin. Men om vottene til bestefar passer bedre til barnebarnet, så er det bare å endre gavelisten og begynne om igjen! Prøv deg fram og skaff egne erfaringer, så får du etter hvert en stødig hånd med dette.