Om teknikken

Lære om historie, forstå historie - men hvorfor ikke delta? Bruke hendene på samme måte som folk har gjort før, og prøve ut historiske objekter i vår egen hverdag. Historisk håndverk gir innsikt.

Det finnes rike funn fra bronsealderen i Norden, særlig i Sør-Skandinavia. Vi vet en god del om bronsealderfolkets klesdrakt, og vi vet at de kunne nålebinding.

Klesfunnene fra vikingtiden er mer sparsomme, men nålebinding var brukt, og denne teknikken refereres ofte til som viking-teknikk ute i verden. Kanskje fordi trådslyngene minner om linjeornamentikk? Eller fordi Historie + Norden = Vikingtid for mange?

Fra middelalderen og opp til vår egen tid er det en ubrutt tradisjon. Dessverre ble den svekket i Norge da strikkingen ble alminnelig på 1700-tallet. Men den døde ikke ut, det viser nyere bruksobjekter som er å finne på norske museer. Heldigvis er det nå mange med interesse for gammelt håndverk som tar tradisjonen videre.

Nålebinding er både tidkrevende og garnkrevende, og vi antar at dette var eksklusive varer i eldre tid. Mer vanlig var det å sy sammen vevde stoffbiter til luer og strømper.

Nålebinding forbindes gjerne med Skandinavia, og særlig Sverige. Men tradisjonene er rike også i Finland og Russland. Hvem som har lært hva av hvem kan vi bare fantasere om.

På norske museer finnes en del nyere norske objekter, særlig votter, strømper og tåhetter. Noen av vottene er rikt broderte, og strømpene, som gjerne er fra Nord-Norge, rekker langt oppover lårene! Disse kan du se ved å søke på "nålebinding" på digitalt museum, se på www.digitalmuseum.no.

Nordiska museet i Stockholm har bilder i den svenske versjonen, søk på "nålbindning" på www.digitalmuseum.se.

Nålebinding er fastere enn strikking, og man kan få til fine fasonger. Votter, luer, pulsvanter og vesker er nyttige ting du kan lage. Større plagg går også bra dersom du er ivrig og tålmodig nok.

Velkommen blant entusiastene!

Vikinger på Hordamuseet, juni 2009. "Röda masken" i aksjon.

Kontakt

Leine Merinogarn kan du kjøpe direkte fra gården Utistugu Leine. På nettsiden finner du også informasjon om gården på Kvam i Gudbrandsdalen, ullkvaliteten og produktene.

Har du spørsmål om oppskriftene kan du henvende deg direkte til forfatteren: post@randistoltz.com

Rettigheter

Rettighetene til strikkeoppskriftene tilhører Leine Merino og forfatteren i fellesskap.

Du er velkommen til å skrive dem ut til eget bruk. Men du kan ikke kopiere dem for publisering i eget navn eller på noen måte benytte dem i egen næringsvirksomhet, strikkekurs eller lignende, selge produkter basert på oppskriftene osv. Ta kontakt dersom du ønsker avtale om utvidet bruk.

Alle oppskriftene er nøye gjennomarbeidet før publisering. Skulle det likevel være uklarheter eller feil, er vi takknemlige for tilbakemelding. Vi kan ikke ta ansvar for alle problemer som måtte oppstå, men vi vil hjelpe til så godt vi kan.

Nettsidedesign og fotografier er utført av SPOT STUDIO, der ikke annet er angitt.